Een keuring aanvragen? Dat doe je snel en eenvoudig via Keurhuis Start hier

Je woning verkopen: wat je moet voorleggen

Je woning verkopen: wat je moet voorleggen

Verkoop je binnenkort je woning of heb je de stap al gezet? Dan zijn er een aantal attesten en zaken die je moet kunnen voorleggen aan de (potentieel) volgende eigenaars. Op die manier kunnen geïnteresseerden een beter zicht krijgen van de staat van de woning.

 

EPC-keuring

Nog voor je de woning te koop aanbiedt, moet je zorgen voor een energieprestatiecertificaat (EPC). De EPC-waarde wordt weergegeven aan de hand van een score: de hoogte is A+ (minder dan 0 kWh/(m²jaar)), de laagste is F (meer dan 500 kWh/(m²jaar)). Deze informatie moet verplicht in de advertentie van jouw woning komen te staan.

Extra: per wooneenheid heb je een EPC-keuring nodig.

 

Elektriciteitskeuring

Met een keuringsattest van de elektriciteit kan je aantonen dat de installatie aan de wettelijke normen voldoet, of waar het schoentje wringt. Een keuringsattest kan positief of negatief zijn. De uitslag maakt voor de verkoper niet uit. Voor de koper in tegendeel wel, want hij/zij dient dit zo snel mogelijk in orde te brengen na aankoop.

Bovendien kan je bij Keurhuis ook terecht voor combinatiekeuringen:

  1. Elektriciteitskeuring en opmaak van EPC-label
  2. Elektriciteitskeuring en opmaak van eendraad- & situatieschema

Extra: een keuringsattest van de elektrische installatie is niet enkel nodig bij de verkoop, maar ook telkens er een wijziging wordt uitgevoerd. Als koper kan je je verwachten aan een keuring iedere 25 jaar.

 

Bodemattest

Een bodemattest toont aan of de grond al dan niet is verontreinigd. Is de meeste gevallen vraagt de notaris van de verkoper dit attest aan bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Extra: het kan zijn dat er geen gegevens beschikbaar zijn van de bodem, dan ontvang je een blanco bodemattest.

 

Stookolietankkeuring

Wordt je woning verwarmd met mazout? Dan moet je ook een certificaat kunnen voorleggen dat de stookolietank conform de wettelijke bepalingen is. Op die manier vermijd je dat de bodem verontreinigd kan worden.

Ook een gaskeuring wordt sterk aangeraden.

Extra: voor je een nieuwe stookolietank in gebruik neemt, moet je deze laten controleren. Ook daarna moet de tank gecontroleerd worden. Hoe vaak dat moet gebeuren, hangt af van het volume van de tank.

 

Andere essentiële documenten

Als je kiest om je woning te verkopen, ben je verplicht om de nieuwe eigenaars op de hoogte te brengen van de overstromingsgevoeligheid van de woning. Deze informatie moet ook verplicht in de advertentie en verkoopakte staan.

Is je woning gebouwd na mei 2001 of werd het gerenoveerd door een aannemer? Dan moet je ook een postinterventiedossier voorzien. Dit geeft meer informatie over de technische gegevens van de structuur van de woning. Het is van belang dat dit document levenslang mee gaat met het gebouw.

De verkoper moet een stedenbouwkundig uittreksel kunnen voorleggen aan de nieuwe eigenaars. Hierin kan je alles vinden over de stedenbouwkundige vergunning, het voorkooprecht, de verkavelingsvoorschriften en eventuele bouwovertredingen. Dit kan opgevraagd worden bij de gemeente en mag niet ouder dan één jaar zijn.

De eigenaar moet bij de verkoop de kadastrale perceelgegevens voor kunnen leggen. Je kan deze aanvragen bij het Kadaster.

Sinds 1 januari 2015 ben je verplicht om als verkoper te melden of het pand al dan niet beschermd is en of het voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed.

 

Ben je op zoek naar een partner voor een van bovenstaande attesten? Stel dan hier jouw vraag of bestel jouw keuring en we helpen je met plezier verder.